Robot

Beskedet når mig i vårt lilla hus på kullen i Szentendre, Ungern en knapp vecka in på semestern där. Vårt hus. Min oas. Trots undersökningen och vetskapen om dess eventuella utgång valde jag att fullfölja våra sommarplaner med fyra veckor underbar Ungernsommar. Nära släkt, vänner och framförallt min kärlek Wendel, barnens far. Jag pratar med honom först. Hör honom dra efter andan. Han är inte riktigt där – där jag är mentalt i processen. Förnekelsen jag lekte med i Grekland. Oron som hade växt inom mig efter läkarbesöken hade lett mig fram till en chock. Jag är  som en robot. Wendel var fortfarande kvar i förnekelsen. ”Det kan vara något helt annat; en fettknöl… en godartad cysta….” Bådas rädsla ligger som en äcklig, blöt gammal filt över oss. Barnen får tacksamt avleda mig till skratt. Tyvärr märker jag att mitt tålamod tryter emellanåt o de får en alltför hård tillsägelse när de busar. Klumpen i magen växer. Dåligt samvete för barnen. Oron för min hälsa.

Min terapi är att prata, skriva, bolla tankar… Ja, det är inte bara min terapi utan en genetisk nedärvd gåva (?) från min mors sida. Vi stöter och blöter och nöter. Jag ringer familj, jag meddelar närmsta vänner, vänder och vrider på hur saker ska lösas och hela tiden tänker jag att jag ändå inte fattar, att det här bara är ett urdåligt skämt. Jag ringer till Sahlgrenska Sjukhusets kirurgavdelning. Det är min nästa instans. De bokar in mig tio dagar senare på ett läkarbesök där mina vårdalternativ ska diskuteras. Operation. Höger bröst. Tårtbit eller hela bröstet… Sen då? Cellgift? Strålning?

En granne hemma i Sverige är väl insatt i ämnet bröstcancer. Hon tar sig tiden att informera mig om vad som kan komma att ske. Lugnt och metodiskt. Upprepar tålmodigt informationen hon har och svarar noggrant på mina frågor. Hon får mig trygg men samtidigt livrädd. Det här är inte på skoj. Hon säger som läkaren sa: ”Det brukar gå bra.” och samtalet avsluts med ”Jag håller tummarna” Håller tummarna för vadå?, tänker jag och blir sen iskall när innebörden sjunker in…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: