Var ligger Afrika?

Tiden som går nu är till bredden fyllda med kärlek. De som har fått mitt besked hör alla av sig med olika former av omtanke. De ungerska gärna fyllda med tips, råd och rön om hur jag kan förbättra tillståndet själv. 230 citron innan frukost. Med skal. Bara konsumera rödbetssaft i veckor. Homeopati. Healing. Grannfrun erbjuder sig till och med att ta ut semester för att hjälpa oss om det behövs. De svenska hälsningarna handlar ofta om uthållighet och solskenshistorier om bekanta som klarat fighten mot cancer. Från båda hållen kommer så mycket kärlek. Jag känner mig ödmjuk och rik. Tänk vad många som bryr sig!

Dagarna fylls av barnen. Mina härliga ungar. Alma 3,5 år står på soffan i vardagsrummet med en träslev i handen. Med den smala delen pekar hon på en världskarta från 70talet samtidigt som hennes röst fyller det lilla huset: ”ALLA BARNEN! VAR LIGGER AFRIKA ALLA DAGAR?” Hon är inte helt nöjd med att Sverige är färglagt i en brun färg. Det är ju inte hennes favoritfärg… Lite senare tittar vi på Sean Banan på YouTube. I slutet av framträdandet från Melodifestivalen tjoar han glatt ”Tack Sverige” Alma sätter sig käpprakt upp ”Men MAMMA vi är ju i Ungern…!?!” Adam som fyller två år i september avgudar sin syster. Han är en duracellkanin i gladiatorformat. Fylld med energi och det är lättare att hitta honom om man blickar uppåt än nedåt. Och så gillar han djur. Alla djur. Mamma får små gåvor i form av tusenfotingar och stackars myror som han (glatt påhejad av sin syster) fångar på vår terass. Emellanåt får man de goaste karlakarlkramarna av honom. När jag berättar för Alma att jag själv ska flyga till Göteborg på lördag svarar hon blixtsnabbt: ”Vem ska vara med Adam och mig då…? Jag tvingar fram ett käckt leende: ” Jo, farmor Anci och gudmor Judit kommer att vara här. Och Judits dotter Kamilla. Oj vad ni ska ha det skoj. Sen kommer ju pappa hem alla kvällar och pussar på er också. Om två veckor flyger ni hem till mig, det blir på en lördag och då blir det maaaaaaaaaaaaassa lördagsgodis. Hon nöjer sig med svaret. Lägger in en beställning om godisbilar för säkerhets skull.

Det är skönt att veta att barnen kommer att vara tillsammans med de bästa av människor. Det får mig att kunna koppla av och fokusera på mitt. Judit, som är min kusin och ensamstående mamma till snart 9-åriga Kamilla tar (som många gånger för) ett stort steg fram för att göra livet lätt för mig. Tillsammans med barnens farmor tar de hand om barnen. ”Ingen fara” säger Judit, ”Jag kan jobba ikapp på kvällar och nätter. Bry dig inte om det…” Farmor kommer, i vanlig ordning, med bakluckan fylld av god, hemlagad ungersk mat. Barnen smaskar i sig nästintill vuxenportioner av den vällagade maten. Som ett komplement till farmor och Judit finns ett privat dagis nere i stan. Jättefint och välorganiserat ligger det på bottenplan i en modern simanläggning. Där ska barnen få vara några timmar varje dag. Almas ungerska täcker 80% av hennes svenska kunskaper och hon lekergärna tolk åt Adam. Skönt att inte behöva oroa mig för barnen fastän jag, så klar, kommer att sakna dem massvis.Lördagen 29/6 och min tid för hemresan närmar sig obönhörligt med stormsteg.

Adam

Adam sover

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: