Budapest – Göteborg

Tuffaste biten hitintills. Lämna barn och pojkvän bakom sig för att flyga hem och ta i tu med något som ingen vet hur det kommer att sluta. Avskedskramen från Judit känns enormt symbolisk och jag rusar igenom säkerhetskontrollen med tårarna sprutandes. Rädsla. Saknad. I en av restaurangerna beställer jag världens minsta sushibitar av en  två meter lång amerikan och undrar hur i hela friden han hamnat där… och hur det kommer sig att han valde att bli sushikock? Till det en liten flaska vitt vin till överpris. Gott och precis vad jag behövde.

Väl på planet får jag sitta brevid två kvinnor. Visst är det lite kul att fantisera om vad ens medresenärer kan vara för människor? Närmast fönster en tjusig tjej med piffiga kläder, fantastiskt fina ringar och med busig glimt i ögonen. Hmmm, hon har nog varit på spa- och shoppingsemester. Den andra tjejen lite mer sportigt klädd, casual chick och med blond kort frisyr. Ja, kanske hon varit och ridit någonstans. Eller bara utforskat Budapest till fots… Några minuter senare pratar vi med varandra. Resan som jag hade oroat mig för skulle bli två tårdrypande timmar i ensamhet bakom solglasögonen blev nu till en intressant resa och ett oväntat fint möte med två mycket speciella människor.  Tjejen vid fönstret berättade om sin resa till släkt i Ungern och om sin livsresa med mannen i sitt liv. Och sin katt -båda väntade henne hemma i Mölndal. Tjejen med blond kalufs dela med sig av sina erfarenheter. Inte var hon på väg hem från en Budapestvecka med inslag av ridning. Nej, hon skulle just hem till Göteborg på välförtjänad semester. Sedan 2007 jobbar hon nämligen på ett barnhem i den ungersktalande delen av Rumänien, Transylvanien. Där hjälper hon de föräldrarlösa barnen med kreativt arbete i ett projekt kallat Sunflower Design Romani. Där kan de sälja sina produkter till bland annat Sverige och tjäna en liten slant. ”Hur ser framtiden ut?” frågade jag ”Tyvärr har situationen för barnen blivit värre” svarar tjejen och alla tre blir tysta ett ögonblick. ”Jag tar ett år i taget”  säger hon sedan. Olika öden. Olika hjältar. Tack och lov för hjältarna!

Planet landar efter, vad som känns, 20 minuter och på Göteborg City Airport står min älskade föräldrar med tappra leenden och väntar. De har kört från Växjö för att möta upp mig. Mamma hade förvarnat mig i Ungern: ”Vi kommer vare sig du vill eller inte och vi stannar minst till tisdag – om så bara för att irritera dig…”

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Jeanette
  Jul 05, 2013 @ 08:22:26

  Härlig läsning precis som att börja läsa på en bok där slutet alltid blir bra. Var rädd om dig

  Svara

 2. Sandra
  Jul 05, 2013 @ 10:31:34

  Im with you ! Always !

  Svara

 3. Jenny Jardefur
  Jul 05, 2013 @ 10:41:10

  Hej Maj! Vad bra och fint du skriver om vad som händer dig. Tänker på dig! Stor kram Jenny

  Svara

 4. Alexandra özdemir berger
  Jul 05, 2013 @ 11:43:55

  Men älskade vän! Blev helt kall när jag såg din blogg. Vi är i Turkiet tom den 15/8 så tyvärr kan jag inte hjälpa till rent fysiskt just nu. Men så fort vi kommit hem hoppas jag att ni båda vuxna känner att jag finns där för er om ni behöver mig. Skickar dig oändligt mycket kärlek och styrka! Kram och hälsa.

  Svara

 5. Mia
  Jul 05, 2013 @ 17:42:39

  När jag läser din blogg kommer jag att tänka på när jag träffade dig, för flera år sen på tåget till Stockholm. Vi satt bredvid varann och började prata och sen slutade vi inte prata förrän tåget stannade på stationen. En härlig träff med dig, en för mig okänd kvinna, som jag hade så mycket gemensamt med, trots åldersskillnaden. En träff som jag ofta berättar om för att den är så fin!
  Nu har vi tappat kontakten men jag följer dig på fb och får info om ditt nya liv, med man och barn.
  Det som inte får hända, händer ibland tyvärr…..
  Jag tänker på dig och kommer att följa dig
  Kram

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: