Where is the love?

Jag är förstummad. Vad fin artikeln i Göteborgs Posten blev och vilket gensvar! Nya och gamla bekantskaper hör av sig och tackar mig för mitt engagemang. Hejar på mig och ger mig så mycket styrka och kärlek. Tack! Hörde låten ”Where is the love?” strömma ur en högtalare på en restaurang idag. Ni vet, den med Black Eyed Peas. En gammal favorit. Nu har jag svaret: Here is the love! Ni är underbara!

Igår åkte jag till min kusin i Halmstad för att koppla av, varva ner och njuta av lite sol. Få perspektiv på en helt perspektivlös tillvaro. Eller ska jag skriva ogreppbar tillvaro. Jag glömmer ju att jag är sjuk. Känner mig inte sjuk. Helt plötsligt kommer jag på varför jag inte är med barnen eller vad jag ska göra på måndag. Det här är ingen vanlig dag. Det här är Majs nya vardag. Ett av alla kloka råd jag har fått upprepar jag flera gånger idag. Idag mår jag ju faktiskt bra. Igår är förbi och det kommer att komma tuffa dagar framöver men idag mår jag ju riktigt bra.  Idag har jag umgåtts med fina människor, ätit god mat och druckit sangria bara för att…

Tankarna reser sedan vidare till min familj och mina vänner. När mamma blev sjuk i cancer blev jag helt förkrossad. Frustrationen över att vara åskådare. Inte kunna hjälpa henne. Nu är det jag som står i mitten av spektaklet och min familj som ser på. De ser på och hur mycket de än skulle vilja trycka på fixaknappen så går det inte. Den finns inte. Det här är min egen resa och kamp och, shit, vad jag ska kämpa. Jag lovar att försöka ha många bra dagar under kampen och er uppmuntran gör mig stark.

En fråga som jag har sedan Sahlgrenskas förslag om att jag kunde ringa runt till Sveriges sjukhus för att själv ordna med tidigare operationstid: Hur svårt kan det vara att synkronisera bröstkirurgins operationsscheman i Sverige. Det är 2013. Med tre korta klick kan jag på internet se vilka flygtider det finns att tillgå till Anguilla, en lite paradisö precis bredvid Sint Maarten i Västindien. Båda öarna så små att de ser ut som misstag när jag tittar i kartboken. Om de ens är utritade. Med tre klick till kan jag boka en resa dit. Det tar förvisso 36h med tre byten och biljetten kostar 36.569 kr (trots att det är orkansäsong) men rent teoretiskt så kan jag via nätet på mindre än tio minuter köpa en biljett med tider om när planet startar och landar. Varför går det då inte att koordinera sjukhusen i Sverige?

En annan undran är varför det envisas med att använda brev mellan vårdenheterna? Mitt provresultat postades från Sahlgrenska Sjukhuset på en tisdag morgon och min husläkare fick brevet i sin hand två dagar senare. Istället för en sekund i cyberrymden blev det 55 dyrbara timmar med post. Det är nämligen husläkaren som ska meddela sin patient. Jag köper inte något snack om sekretess. Jag har svårt att tro att Fredrik Reinfeldt springer till brevlådan med topphemlig information till Angela Merkel.

Än en gång: stort tack för alla vänliga ord och all uppmuntran. Imorgon ska jag träffa min cancerläkare på tu man hand för första gången. Spännande!

Sangria - bara för att.

Annonser

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Sofie Alvarsson
  Jul 08, 2013 @ 01:34:02

  Det sägs att man till och med kan åka till månen så att synka Sveriges vårdköer känns som en liten sak. Finns viljan undrar jag?

  Puss på dig! Sofie

  Svara

 2. Christel
  Jul 08, 2013 @ 08:09:39

  Att få ordning på landstingen i Sverige är en större utmaning än att åka till månen, tro mig 😦 Helt galet att det i modern tid får gå till så som det gör. DNs artikelserie, som varit publicerad under våren, ger en fingervisning om hur det ser ut i Sverige idag.

  Jag som jobbar med väntelistehantering (ögonoperationer), sitter med papper, penna och sudd och fyller operationstiderna. Det känns som stenåldern och borde absolut kunna ordnas på ett annat sätt, men nej, det finns verkligen ingen vilja till det. Landstingen är pressade, hela systemet är åt skogen och Sverige borde sätta stopp och bygga om från grunden.

  Sorry Maj för utsvävningen. Härligt att du möter så mycket kärlek, tanka den.

  Kram Christel

  Svara

 3. Jacob Karström
  Jul 08, 2013 @ 10:20:15

  Bra skrivet Maj! Det känns som att vi borde kommit längre än att bara använda papper och penna..
  Men det är säkert så att det behövs byggas om från grunden men herregud, när det verkligen behövs gå riktigt snabbt så handlar det bara om vilja.. eller ovilja.. Hur svårt kan vara..??

  Hoppas vi ses snart Maj!
  Kram Jacob

  Svara

 4. Karolin Wahlman
  Jul 08, 2013 @ 14:16:07

  Så galet det är och som sagt skicka viktig information via post är helt otroligt. 55 timmar kan vara oerhört viktiga timmar i en människas liv, vem sätter prislappen på vad de är värda?
  Återigen Maj, så skriver helt fantastiskt och mitt i allt det jobbiga kunde jag inte låta bli att småle när du skrev det där om ”att boka flyg”.
  Kram igen!

  Svara

 5. Ewa
  Jul 09, 2013 @ 11:09:48

  Hej Maj!
  Läste artikeln i GP och känner så med dig, att du också är drabbad och satt att åka på denna ofrivilliga resa i cancerland. Själv fick jag diagnosen för ca tre månader sen efter mycket remissstrul och väntan på tid till Mammografi. Min tumör växte till sig rejält under den tiden och därför var cytostatika före operation det bästa för min del. Har nu bara 2 av dessa tuffa behandlingar kvar.
  Jag har känt mig mycket trygg och väl omhändertagen på Sahlgrenska. De är mycket professionella på alla sätt så jag känner inte riktigt igen mig i GPs artikel. Operation som första åtgärd är numera inte alltid det bästa vid lokalt avancerade tumörer enligt forskningen. Så att du nu börjar med cytostatika är inte fel tror jag.
  Jag kommer följa dig i detta svåra och du är också välkommen att ta del av min resa på min blogg.
  Varmaste hälsningar till dig min medsyster! Ewa

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: