A Beautiful Day

Det är något visst med lördagsmorgnar. Jag älskar dem. P4 med ‘Ring så spelar vi’ i bakgrunden. Frukost utan stress. Barn i pyjamas så länge de vill. Ja vuxna också för den delen. Imorse var dessutom valet av önskelåtar på radion förträffligt. Med öppet köksfönster bjöd jag grannarna på radioskval toppat med min monotona sångröst ända tills Alma kom med händerna i midjan och suckande skakade på huvudet. ”Näe mamma!” Fast då hade jag redan fått utlopp för mina glädjefeelings; ”Killer Queeeeeeeeeeeeeeeeeen” med Queen, ”A beautiful daaaaaaay” med U2″ och den absoluta kulmineringen när Stevie Wonder och jag sjöng duett i ”For once in my life”… Det var då, vid spisen (förberedandes dagens delikata lunch; korv stroganoff) i förd aftroperuk och megastora solglasögon som min dotter ertappade mig med sin suck. Stevie is my man!

Slutet på den här veckan har varit helt makalös. Som jag tidigare skrivit så gjorde jag en anmälan till både Patientnämnden och IVO (Inspektionen för vård och omsorg).  Min anmälan handlade om att jag blev erbjuden operationstid först nio veckor efter upptäckten av min tumör. Socialstyrelsens rekommendation är tre veckor. I min anmälan lyfte jag även fram erbjudandet jag fick från bröstkirurgen att själv ringa runt till olika sjukhus i landet för att få en tidigare operation. IVO går under Socialstyrelsen och gör du en anmälan där blir det en offentlig handling. Det blev jag varse i torsdags. Sjukhusdebatten har gått på högvarv under hela sommaren och på torsdagsmorgonen toppade flera nyhetsmedier med att Västra Götaland är sämst i Sverige på antal cancerläkare. Det går nämligen 367 patienter/specialistläkare här. Jämfört med Stockholm så är det mer än tre gånger så många patienter. Där har varje specialistläkare 109 patienter.

Jag, helt ovetandes, blir plötsligt uppringd av GT. Lite senare hör även Sveriges Radio, TV4 och Sveriges Television av sig. Vill jag vara med? Vill jag vara med? Vill jag vara med? En timme senare sitter jag med Sveriges Radios trevliga reporter i soffan och hans mikrofonen riktad mot mig. Det finns så mycket jag har att säga. Så många förbättringsförslag redan nu. Frågor till både politiker och till Sahlgrenska Sjukhuset. Samtidigt vill jag betona att den personal som jag träffar på Jubiléumsklinken är så otroligt trevliga och proffsiga. Nu är det dock händelsen som utspelade sig första juli som är intressant. Några timmar senare hör jag mig själv på Dagens Eko och tycker att det känns bra. En bra början i allafall.

Det ska väl inte vara så att vi som bor i Västra Götaland har dragit den absoluta nitlotten om vi råkar få cancer? Sjukdomen i sig räcker fullkomligen. En vännina berättar att när hennes mor fick besked om sin bröstcancer så blev hon opererad samma vecka. Samma vecka! Fast hon bor i Växjö och inte i Göteborg. Och förmodligen ställdes inte diagnosen när stor del av personalen var på semester. Visst är det märkligt? Vi betalar samma skatt året runt men sjukvården skiljer sig markant beroende på var du bor och vilket datum du får diagnosen. Sjuk sjukvård. Heder år all sjukvårdspersonal som kämpar motströms.

Fredagen kom med solsken. Veckans inskolning på Almas nya dagis har gått över förväntan. Nu ska Adam, min duracellkanin i gladiatorformat, få ett smakprov. Han har ju redan varit med och sett var Alma hänger på dagarna så jag tror inte det blir några större problem. Två timmar senare är succén ett faktum. Personalen på ABC är ljuvlig och jag undrar om jag kanske också skulle kunna få börja där.

Lite senare får jag ett samtal från dolt nummer. Sveriges Television undrar om jag vill delta i God Morgon Sverige på måndag. I Stockholm. Live. Så klart jag vill! Kan jag bidra till förbättring inom cancervården i mitt älskade Göteborg så tveklöst. I anslutning ringer den trevliga damen från patientnämnden. De två anmälningarna jag hitintills gjort finner hon så viktiga att de ska lyftas fram på nästa politikermöte…

Länk till Dagen Eko

Länk till GT

Annonser

24 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Sandra
  Aug 10, 2013 @ 17:33:42

  Strong, brave and amazing girl ! My girl !

  Svara

 2. Marita Ahlkvist
  Aug 10, 2013 @ 18:50:59

  Vad underbart, Maj!!! Snart är du en riktig kändis! Lite trist att det är dina omständigheter som bidragit! Alla har tyvärr inte din styrka, ditt go och din handlingskraft…Stackars dem!!! Maj, beundrar din handlingskraft och styrka! Du är bäst!!! Tusen kramar Marita

  Svara

 3. Christel
  Aug 10, 2013 @ 19:36:21

  Coolt Maj, jisses vad bra att du ställer upp! Jag försöker att få folk att förstå hur sjuk sjukvården är (vilket den tyvärr är i hela Sverige, mer eller mindre) på mitt sätt. Jag delar länkar på facebook och Twitter osv, men det är ju ingenting mot det som du gör. Mina länkar läses nog inte ens, men du väcker ju verkligen opinion! Så bra! Kram från Christel

  Svara

  • majstory
   Aug 18, 2013 @ 00:21:42

   Jag har nog haft tur i oturen. Det är en anmälan som jag gjorde som väckte uppmärksamheten. Hoppas kunna förvalta den väl även om ett tv-program tyvärr inte väcker någon större debatt. Jag är öppen för förslag om du har! Heja dig som kämpar på!

   Svara

 4. Christi
  Aug 10, 2013 @ 19:53:25

  Bra Maj! På dem bara! Kom bara ihåg att inte ta på dig för mycket och köra slut på dig helt. Den här kampen mot dåligt sjukvårdssystem är ett heltidsjobb för sig som skulle vara utmattande för en frisk person. Jag kan tänka mig att det är ett bra sätt att bearbeta sjukdomen för dig och att det gör mycket för andra i samma situation, men din hälsa måste komma först! Lova att sluta om du inte orkar!

  Svara

 5. Sofie Alvarsson
  Aug 10, 2013 @ 21:27:55

  Du, bara du Maj kan fixa stora förbättringar i cancervården. Jag ser framför mig hur Lex Maj i framtiden innebär att alla får god och individuellt riktig cancervård. Jag är sjukt stolt över dig! Puss och kram

  Svara

 6. Pernilla
  Aug 10, 2013 @ 21:39:20

  Maj.
  Du är helt otrolig! Stort lycka till på måndag!
  Kram Pernilla

  Svara

 7. Frida
  Aug 11, 2013 @ 11:20:48

  Du gör något viktigt & ifrågasätter det som andra inte skulle orka! Keep it up du har många fans som hejar på dig!

  Svara

 8. Eva G
  Aug 11, 2013 @ 16:24:54

  Jag blir verkligen imponerad och rörd över din stridsvilja!

  Svara

 9. Emőke
  Aug 12, 2013 @ 10:14:48

  Hej Maja, jättebra insats imorse – live på SVT1!!
  Respect 🙂

  Vem får cancervård? — Gomorron Sverige 2013-08-12
  http://www.svtplay.se/klipp/1389867/vem-far-cancervard

  Svara

 10. Emilia
  Aug 12, 2013 @ 10:21:11

  Jättefin intervju på svt imorse. Du var duktig! Fortsatt lycka till i tillfrisknandet!
  Kram grannen Emilia

  Svara

 11. Anders D H Pemer
  Aug 12, 2013 @ 16:11:58

  Starkt jobbat på tv! Bedrövligt hur sjukvården fungerar nere hos er.
  Önskar dig allt gott! Varma hälsningar från huvudstaden! ❤

  Svara

 12. Emma
  Aug 12, 2013 @ 19:09:55

  Hej,
  Såg dig precis på SVT play. Vad bra att du orkar vara med och ta tag i detta. Hade själv en knöl för ett tag sedan, och jag blev förvånad när jag fick en tid på vårdcentral först 1,5 månad senare. Fick också ringa runt själv och fick då tid efter ca 1 vecka på annat ställe. Det visade sig inte vara något allvarligt, men jag tycker inte det ska vara så långa väntetider att få en första koll heller. De säger att man ska kolla brösten och om man då upptäcker något vill man ju ha svar fort. Att vänta på operation så länge är ju klart ännu värre, men läggs detta ihop har man ju dragit ut på tiden alldeles för mycket!
  Lycka till med allt!

  Svara

  • majstory
   Aug 18, 2013 @ 00:13:44

   Var det också på SU? Var det vårdcentealen som gjorde mammografin? Vad håller de på med? 1,5 månader låter ju helt huvudlöst.Vad skönt att det inte var allvarligt!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: