Feelin’ hot, hot, hot!

Något jag varit riktigt dålig på genom tiderna är att svettas. Ni vet, så där så att det dryper om håret och rinner nedför ryggen. Åh nej, tro inte att jag har undvikt möjligheter till att svettas. Igenom året har det mesta provats på. Allt från jitterbugg via ridning till amerikansk fotboll. Tennis, kajak, simning… name it! Faktum är att jag njuter bäst av ett träningspass där huvudet förvandlas till en vinröd, kokande boll. Att få mig att passera en bastu är i princip omöjligt. Men att få igång svettkörtlarna är inte helt enkelt. Aldrig har jag feber heller. Jag kan känna mig hur sjuk som helst. Verkligen må jättedåligt i influensa, kräksjuka eller förkylning – men feber då? Icke.

Exempel. Med kära Tina på semester hamnar vi på ett Hamam. Vi sitter sida vid sida i en bastu som är mer än lovligt varm. Efter sisådär fem minuter så känner jag första svettdroppen sakterliga rulla ner längs ryggraden. ”Härligt!” tänker jag och vänder mig mot väninnan… ”Va, har du redan duschat?” utbrister jag förvånat när jag ser hur Tina blinkar bort droppar från ögonen, droppar som kommer från hennes redan plaskvåta hår. ”Eh, näe…” svarar hon förnärmat. När jag ser mig runt i bastun inser jag att det är hon som är normen och jag som är undantaget.

Liknande var det när jag tränade boxning på tidigt 2000tal. Vinröd blev jag i ansiktet. Pulsen maxad men max en svettring i storlek av en femkrona i armhålan. ”Ta i lite mer då!” frustade sparringpartnern Petri som efter ett pass närmast såg ut som han hoppat i poolen med kläderna på. Sur (i sinnet) la jag mig ner på golvet för att inte svimma av utmattning.

Det är inte hälsosamt att svettas så lite har jag förstått men nu har jag fått ändringen på det vill jag lova. Utan ansats till att vara i närheten av träning eller bastu så får jag nu helt oförberett svettbryt av den största sorten. Mitt i natten. Flera gånger. I soffan vid TV-n, vid kassan på Hemköp eller strosandes på gården iaktagandes barnen som busar. Värmevallningar jag aldrig upplevt förr. Mest är det huvudet som, trots brist på hår, sätter i gång att producera värme och svett. 800 grader – minst. Röda kinder, plaskvåt rygg på några sekunder samtidigt som huvudet täcks av små svettdroppar.

Naturligtvis är det en av biverkningarna av den kära cytostatikan jag får.  Klimakteriet har satts igång. Faktum är att jag efter den här medicineringen troligen är steril. Tack o lov gör det mig inget. Jag tackar min lyckliga stjärna för mina barn. Att jag hann få dem. Annars är processen snarare praktiskt om än klibbig. Åtminstone den sterila biten. En annan sideffekt av medicineringen är att mina egna kroppsdofter försvunnit. Svetten luktar inte liksom. Jag har förlorat min Majlukt och det känns märkligt. Naturligtvis kommer den tillbaka – säker med buller och bång – men just nu kan jag känna vis saknad av att inte ha en egen doft. Bara äckelsmaken i munnen dårå.

Barnens sätt att hålla igång och svettas görs numera genom überglada skutt i sängen medan diverse låtar av Abba spelas på YouTube. Efter veckor av ”Mamma Mia” så är det nu ”Ring Ring” som är den stora hiten. ”BABBA!” ropar Adam förtjust och sjunger ”Mamma Mia waaaj waaaaaj” med sin djupaste tvååringsröst samtidigt som han springer i cirklar. Alma kan jag resonera lite med iallafall och emellanåt går det att bryta ABBAtrenden mot ”Sweet home Alabama” eller ”Country Road” vars texter hon kan nääästan prickfritt. Tack dagis:-)

svett

 • För övrigt I. känner jag mig trött men taggad inför sista cytostatikan om två veckor.
 • För övrigt II måste jag, dagen då Nobelpriset i fysik delas ut, hålla med ett Facebookinlägg; Priset i Fysik borde gå till Alexander Skarsgård. Bättre fysik får man leta efter.
Annonser

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Leif Andersson
  Okt 08, 2013 @ 18:24:18

  Kram underbara Maj ❤

  Svara

 2. Marita Ahlkvist
  Okt 08, 2013 @ 18:36:27

  Du fantastiska kvinna vid namn Maj!!! Finns, det vet du… ❤ ❤ ❤

  Svara

 3. Ewa
  Okt 08, 2013 @ 20:25:52

  Underbart inlägg med en massa självdistans. Härligt Maj! Känner så väl igen mig i det du beskriver. Har också haft mycket svettbryt under behandlingarna och mest på huvudet. Riktiga värmevallningar som börjat klinga av något nu en tid efter cyton. Hade liksom du också väldigt svårt för det här med doftlösheten. Det som är ens signum. Som man inte tänker på om man inte upplevt det själv. Men även det kommer tillbaka så ha förtröstan. Du är en riktig kämpe på den här resan.
  Kramar

  Svara

  • majstory
   Okt 22, 2013 @ 14:02:25

   Tänker på den där boken Parfymen av Süskind… Har du läst den? Ett luktlöst monster och samtidigt parfymgeni. Fantastiskt välskriven och läskig bok. Ja du, nu ser jag framemot att lukta och bli hårig igen 🙂

   Svara

 4. Karin
  Okt 08, 2013 @ 22:34:49

  Jag blir helt lycklig Maj när jag läser ditt inlägg, känner igen mig så. Har egentligen heller aldrig svettats speciellt mycket förrän nu….du beskriver det helt perfekt. Den där igenkänningsfaktorn är helt underbar, när man själv är i processen. Ser fram emot att läsa mer och får några goda skratt på vägen.
  Tack för att jag nu får somna med ett leende på läpparna.
  Kram
  Karin

  Svara

 5. Rick
  Okt 09, 2013 @ 03:56:08

  Bästa May!

  Boat House, fredagar St.Martin.
  Iguana Soup spelar Sting och året är 1999.

  Du svettades!
  Sen kastade vi upp dig i taket!
  Glöm aldrig.
  Kram!

  Svara

 6. Sibylla
  Okt 10, 2013 @ 00:04:26

  Det är första gången jag läser din blogg och det var en trevlig och välskriven uppdatering. Det ska bli spännande att följa den.

  Jag har aldrig tänkt på det men det stämmer ju! Jag har varken doftat ”mej själv” eller svett på länge.

  Värmevallningarna har jag sluppit och har ännu aldrig fått uppleva det. Men jag skulle tro att priset för det är att jag har varit grymt torr i hyn och flagnat både på händer och fötter.
  Kram
  /Sibylla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: