Nästa uppehåll: Västerås!

Då var det dags. En lång väntan. En lång sommar och höst. Jag har betat av dagar och timmar. Fyllt dem med energigivande individer, kärleksfulla barn, mindre inspirerande sjukhusbesök och mer inspirerande händelser utanför sjukhusmiljön. Nåväl, till en början iallafall. Den senare delen av tiden har det sovits, vilats och inte mycket mer. Men nu. Nu är det det dags för operation.

Måndag morgon. Vi lämnar barnen på dagis, Wendel och jag.  Mormor skulle ta hand om dem medan jag var borta. Med stöd av vänner vid hämtning och lämning till dagis (Tack Noah!), samt nattning (Tack Caroline, Therese och Elise!). Flera har hört av sig om huruvida jag behöver hjälp, skänkt mig en tanke på sms och Facebook och till och med kommit förbi med gåvor och kramar.Vad rik jag är på varma, hjälpsamma människor. Hjärtat sväller av tacksamhet än en gång. Tåget marcherade punktligt iväg mot Västerås. Jag är förvånandsvärt lugn. Känner mig vaken och entusiastisk. Wendel är mer tillknäppt och spänd. En mer naturlig reaktion på tillvaron och det som komma skall noterar jag för mig själv. Förvånade inser vi att det inte finns någon bistro på tåget men det går ingen nöd på oss då vår fina granne Katarina skickat med oss hembakade bullar. Mums.

Resan tar 3,5h och tåget är, praktiskt taget, fullt av resenärer. Helt plötsligt känner jag hur det knyter sig i halsen. Jag får svårt att få luft. Känner mig svimfärdig… eller ska jag kräkas? Wendel lokaliserar snabbt närmsta WC. Den är så liten att jag har handfatet över låren när jag sitter på toaletten och spolar ljummet SJ-vatten på pulsådern vid handen. Det hjälper föga. Att det är en panikattack jag har fått förstår jag så sakterliga. Inget jag brukar få. Den klaustrofobiska känslan jag får på WC-n ökar snarare obehaget så jag återvänder till min plats mittemot Wendel och han instruerar mig sakta och tålmodigt i hur jag ska andas genom att själv visa. ”In genom näsan och -pffffffffffffffff- ut genom munnen. Vart efter släpper andnöden. Tack och lov.

Framme i Västerås tar vi bussen till sjukhuset. 4 hållplatser kostar 40 kr/person. Shit va dyrt! Efter en halvdan men gigantisk pizza så letar vi oss in på Västmanlands Sjukhus Bröstenhet. Snart kommer min underbara kontakt och tillika 2012 års Bröstsjuksköterska (den finaste utmärkelsen man kan få som sjuksköterska inom bröstcancergebitet): Elisabeth Stolpe Rados . Det var henne jag först pratade med vid kontakt på sjukhuset och hon har sedan, med jämna mellan rum, skickat mail eller ringt mig för att få information alternativt hört efter om hur jag mår. Underbar kvinna! Vi blir visade till ett ordinärt undersökningsrum. Dit kom också kirurg och tillika chefsläkare Staffan Eriksson som ska opererera mig dagen efter.

Staffan är lugn och saklig. Visar på tecknade bilder hur ingreppet ska ske. Ett snitt i bröstets underkant. Plocka ut de två lymfkörtlarna (i armhålan) som sitter närmast bröstet och omgående skicka dem på undersökning. Ett snitt i bröstets överkant. Resultatet av lymfkörtlarnas snabbanalys kommer tämligen omgående. Är de angripna av cancern tas ytterligare körtlar ut för analys för att se hur långt det har spridit sig. I värsta fall tas alla lymfkörtlarna ut. Risken för att cancern spridit sig till andra ställen i kroppen är då större. Sedan sys jag ihop. Cirka två timmar tar operationen.

Jag får frågan hur jag mår och hur jag mått det senaste halvåret. Jag berättar att jag kännt mig stark och samlad. Gråtit ibland och varit arg på slumpvis utvalda personer så som byggarbetare som inte håller ordning och tanter med rullatorer som eventellt kör för nära mig när jag är på Hemköp. ”Ja, också fick jag en panikattack imorse på tåget, inte så konstigt kanske…” Det håller Staffan med om och säger sedan utan att släppa min blick ”Ett annat sätt att få utlopp för rädsla och sorg är ju att agera och inte acceptera den situationen som du har hamnat i. Jag skulle med det, här och nu, vilja be om ursäkt för mina Göteborgskollegors handhavande av dig och din sjukdomssituation…” Ordens innebörd gick långsamt upp för mig. Oj… Oj! Det här betyder så mycket för mig. Även om jag vet att mycket har missköts av kirurgerna i Göteborg se Chockerande måndag och Overklig verklighet så fick jag nu en bekräftelse som gjorde mig alldelses varm och stolt. Stolt över mig själv.

Efter en rundvandning med inslag av idel leende personal, olika tester av blod, hjärta etc. så satte Wendel och jag oss i en taxi till hotellet vi skulle bo på. ”Hem till gården” bara namnet på boendet hade invaggat oss i en tro om att hemtrevnad och idyll skulle uppenbara sig. Det som jag så väl behöver de här synnerligen bisarra dygnen i mitt liv. Sinnesfrid i möjligaste mån. Och vet ni? Så blev det.

hemtillgården

Hem till gården i Västerås. Idyllernas idyll.

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Marita Ahlkvist
  Nov 29, 2013 @ 13:56:08

  Fantastisk Maj!!! Så stolt över att känna dig och din underbara familj! Finns för er… Det vet du!!! ❤

  Svara

 2. Louise Antonsson
  Nov 29, 2013 @ 14:41:22

  Fina du! Tänker på dig och skickar massa styrka och kärlek i en bamse kram!

  Svara

 3. Sofie Alvarssob
  Nov 29, 2013 @ 18:32:08

  Hem till gården, tillbaka till livet. Jag började gråta nu igen när jag läste om den ursäkt du fick av läkaren. Ja, du har all rätt att vara stolt över dig själv Maj. Jag är skitstolt över att få vara din vän. Kramar

  Svara

 4. Agnes
  Nov 29, 2013 @ 21:41:35

  Håller tummarna! Tänker på dig och din kamp. Du kommer att segra, du måste!

  Svara

 5. Annette Ibsén
  Dec 01, 2013 @ 20:54:59

  Skickar en kram från Västerås! Har samma läkare som dig – känner mig väldigt trygg och nöjd där. Tråkig bakgrundshistoria för dig. KRAM

  Svara

 6. Birgitta
  Dec 01, 2013 @ 22:30:54

  Du fixar detta kära Maj ! Fortsätt att andas in genom näsan o ut genom munnen – du har bevisat att du är en stark kvinna. Jag har ju varit med om din första förlossning..Minns dig som en ovanligt stark, målmedveten vacker kvinna. Jag bär med dig i min aftonbön varje dag.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: