Hem och kläm!

Dagarna som följer i Västerås är angenäma och jag är förvånad över att chocken inte är större över att ha förlorat en kroppsdel. För trots faktumet att jag gått miste om ett bröst så har jag vunnit något så mycket större. Min hälsa och mitt liv. Jag är stolt över mig själv och tycker att ärret är riktigt coolt. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag fantiserar om rekonstruktionen som kommer att ske tidigast om 1,5 år. Hmmm, silikooooon eller ska jag  använda mig av mitt eget hull från magtakten och på så sätt få en smalare siluette… Tja, beach 2015 är onekligen en bit bort så jag behöver inte bestämma mig än.

Dränaget har jag turen att bli av med redan knappt ett dygn efter ingreppet. Allt som finns kvar är små tejpbitar som tillsammans med stygn håller ihop snittet. Efter några återbesök på sjukhuset är jag redo att åka hem. Hem. Härligt. Mellan återbesöken på sjukhuset i Västerås så har jag kopplat av på hotellet. Några vänner från östkusten har besökt mig. Och min fars kusin med underbar sambo – båda över 80 år gamla.

Innan avfärd har jag i god tid berättat för Alma om vad som ska ske. ”Du vet mammas bröst som är sjukt ska doktorn ta bort…” Alma tittar på stora ögon på mig, ögon som fylls med tårar ”Nej, mamma! Med kniv eller med sax? Det får han inte!” Shit. Den reaktionen var jag inte beredd på. Ja sanningen å säga var jag inte beredd på någon reaktion men allra minst den här. Hon är otröstlig och jag får lova att prata med doktorn om saken. Då jag är med i ett utmärkt forum för bröstcancersjuka på Facebook vänder jag mig till mina kämpande medsystrar med frågan om hur de har gjort när de berättat för sina barn. Alla som svarade sa att de hade varit ärliga och berättat. På barnens nivå. En tipsar mig om en bok där en nalle får blindtarmen bortopererad. Den köper jag och vi läser den flera gånger om. Både på hennes och mitt initiativ. Adam lyssnar också. Undrar just hur mycket min fina kille förstår bara drygt två år gammal. Säkert mycket mer än jag anar.

Väl hemma så är det inte så spännande till en början med vad som har hänt mammas bröst. Det största för min dotter är att jag återigen följer med henne in på dagis. För första gången sedan mitten av september. Hon har tydligen pratat om det för fröknarna hela veckan. Det är stort. Det är stort för mig med. På måndagen går vi tillsammans in på hennes avdelning och jag stannar kvar under morgonsamlingen. Alma sitter uppkrupen i min famn med armarna runt min nacke och pussar mig över ansiktet hela tiden. Hon strålar. Jag känner hur mitt hjärta svämmar över av kärlek samtidigt som det svider att det har behövt vara så här. För det är ju inte bara jag som är drabbad. Djävla skitsjukdom.

Så nu vill jag ge er kvinnor dagens tips. Inget unikt. Inget nytt. Inget svårt. Det kan dock rädda ditt liv.

HEM OCH KLÄM!

1177 har en bra genomgång >>

Breast-scaping Funny Picture

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annette Ibsén
  Dec 10, 2013 @ 12:08:53

  Vad fint du beskriver, Maj! Blev så berörd av dina ord. Känner så igen dina tankar- och beach 2015 kommer att bli speciellt- håller med!

  Svara

 2. akea64
  Dec 10, 2013 @ 14:54:33

  Underbart skrivet Maj, jag tåras också när jag läser om din dotters fasta grepp om sin mor. Livet är så underbart och skört på samma sätt. Hoppas du återhämtar dig snabbt, men i lagom takt. Skynda långsamt är det som gäller 🙂 KRAM Karin

  Svara

 3. Marita Ahlkvist
  Dec 10, 2013 @ 19:06:06

  Finaste Maj!!! Underbaraste lilla Alma!!! Massa kramar

  Svara

 4. Asger Rasmussen
  Dec 10, 2013 @ 21:36:48

  En mycket stärk berättelse, min egen mamma fick diagnosen 1963, hon levde till 1999. Fick aldrig återfall.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: