Bye, bye! Hello!

Känslan av att tassa in hos Pia, min frisörvän på Hårmästarn, och i en timma få bli fixad, trixad och piffad i håret. Ovärderlig. Hurra jag har hår! Nu ser frisyren nästan frivillig ut.

Dagens blogginlägg tänkte jag ägna åt lite tips åt er med cancersjuka anhöriga. Vänner, kollegor, bekanta och grannar. Det är inte lätt. Att vara anhörig till en cancersjuk är frustrerande. Förutom oro för den sjuka så väcks gärna ens egen dödsångest till liv och känslan av otillräcklighet kan driva en till vansinne. Den här matchen går den sjuka själv. Det är vidrigt att se på. Till viss mån till och med vidrigare än att slåss mot sjukdomen. Den sjuka står i centrum. Den bredvid, ja, bredvid… Vad finns det då att göra? Vad ska man säga när man möts? Jag ställde frågan till mina medsystrar och följande sammanfsttar svar på vad som känns bra:

 • ”Djävla skit.” Kort och konsist samlar dessa två ord den förtvivlan som finns.
 • ”Jag kan omöjligt förstå vad du går igenom men jag finns här för dig.” alternativt ”Jag ber för dig”
 • Raka frågor. ”Hur mår du?” etcetera. Var dock beredd på att den sjuka inte alltid har lust att redogöra och respektera det.

Det som ska undvikas i möjligaste mån är följande:

 • En medlidande blick och huvudet på sne precis som om jag skulle dö imorgon.
 • ”Vilken tur att det är bröstcancer. Det är ju inte sååå farligt.” Det är fortfarande på tok för många som drabbas och som dör av bröstcancer för att ett sådant klämkäckt utttalande är rättfärdigat.
 • Försök känna in tillfället. När barnen är med så uppskattas det om ”Åh vad hemskt att tappa håret!” eller andra spöklika orosuttryck undviks. Små barn förstår inte innebörden av och risken med cancer. Men det förstår när något är otäckt, jobbigt, läskigt och tungt.
 • Cancerberättelser med dåligt slut. Ni vet. ”Min fasters mosters man dog inom tre månader… och hörde du om grannens kusin bara 17 år?” *Rys!*

Förutom frisörbesöket har jag den här veckan packat högt och lågt. Samt lugnat nervös pojkvän. Och varit på sjukhus för att få min dos Herceptin. Och lugnat nervös pojkvän. Dessutom har mina underbara föräldrar bilat ända från Växjö för att ge oss alla hej dåkramar. Åsså lugnat nervös pojkvän. Idag bär det nämligen av. Sydafrika – här kommer jag! Det här är början på resten av mitt liv.

Bye, bye - Hello!

För övrigt ber jag er hålla utkik efter mig i Expressens söndagsbilaga. Endera söndagen kommer nämligen jag att uppta en del av den tidningen. Mars, april… de vet ej ännu riktigt när.

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kerstin
  Feb 27, 2014 @ 12:02:24

  Ha en god tur till Sydafrika och hälsar till Martha när ni ses.

  Svara

 2. Birgitta
  Feb 27, 2014 @ 16:28:34

  Härliga goa Maj, vad jag blir glad att läsa dina hälsningar! Och just Syd-Afrika av alla platser på vår jord ! Ha det gott, njut o bara var. (PS jag jobbar idag, kan du tänka dig! Gamla människank) Kram

  Svara

 3. Else
  Mar 08, 2014 @ 11:02:32

  Hej! Hittade in till din sida av en slump, har själv förlorat ett år på grund av bröstcancer.

  Det finns en sak till som du kan lägga till på listan över något man bör undvika och det är kommentarer som ”du ser så pigg och frisk ut”. Utsidan speglar sällan insidan och jag har aldrig någonsin varit med om att man säger så till folk i allmänhet, så varför till oss som drabbats av cancer? Jag vet att jag ser pigg och frisk ut, jag har speglar. 🙂 Men jag har en kropp som skriker i protest så fort jag rör mig och en oro jag inte hade förut, men det syns inte på utsidan och det hjälper mig inte ett dugg att jag ser pigg och frisk ut.

  Hälsningar från ett soligt Skåne

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: