Avtemporalisering.

Dagarna i Sydafrika flöt på i ett skönt tempo. Barnen njöt av att slippa overaller och mössor. Vi njöt av att slippa tjata om overaller och mössor. Dag två hade Wendel redan kommit in i semester-mood och visste inte längre vilken dag i veckan det var. Dag tre sa han att han aldrig mera vill lämna landet. Själv njöt jag av att återuppleva Kapstaden. Jag hade varit där för nio år sedan med bästaste vännen Tina och som barnlös singel var tempot och aktiviteterna då helt annorlunda än nu. Så klart.

Själva grunden för det jag älskade i Kapstaden då och det jag älskar nu var att få tänka igenom mitt liv och vad som blivit av det hitintills, dessförinnan och däremellan. Perspektiv. Varför lägga en massa energi på något som inte är ens önskan utan bara något du tror är din önskan? Varför ägna tid åt att få bekräftelse av andra som egentligen bara söker efter bekräftelse de med? Då, för nio år sedan, så var det min önskan en egen familj, spännande karriär, hippa event, resor samt möten med människor. Mina mål i livet har ändrats marginellt men nu med egen familj och några år visare är jag lite coolare. Vill jag tro. Tempot har dock ofta varit för högt och utan egentliga marginaler. Tack vare min familj som ställt upp för mig likt ett stabilt skyddsräcke på Autobahn där jag far fram så har det gått vägen.

Jag undrar varför högt tempo, driv och många bollar i luften generellt är positiva egenskaper att besitta? Det är ju precis lika viktigt att kunna varva ner, göra precis ingenting och få uppmuntran för det. Med åren (nu låter det som om jag snart fyller åttio, haha!) upplever jag också en njutning i att tacka nej till diverse upptåg för att hänga med barnen. Inget avancerat, bara umgås. Love it!

I Kapstaden mötte vi upp med våra fina vänner Sean och Cisse. På deras gård hade vi hyrt in oss i en fräsch möblerad trea med inglasad balkong. Utsikten var oslagbar, havet, stranden och i öster pampiga Taffelberget. Pool på området är ju även det tacksamt. Maten oslagbar. Sallader, grillat, hummer, fisk – name it! Sydafrikanerna kan sitt kök och Sean är en av de bästa på att trolla fram godsaker som fick smaklökarna att dansa balett. Tur vi hade som fick inbjudan till kvällsmat titt som tätt.

Efter några dagar i Kapstaden med plask i pool, strandpromenader samt segling med piratbåt omringad av delfiner hyrde vi en bil och styrde kosan mot Godahoppsudden. Innan vi tog trapporna upp till fyrtornet åt vi underbart god mat med oslagbar utsikt från den vackra restaurangen i anslutning. Stärkta av den tog vi först det lilla tåget (likt det på Universéum) upp en bit på berget och därifrån fortsatte vi upp för de många trappstegen. Barnen kämpade på fint. Solen stod högt, det var varmt men den friska brisen från Atlanten hjälpte oss fram. Till slut var vi uppe. Nedanför oss Atlanten som möter Indiska oceanen. Att stå där, längst ner på den Afrikanske kontinenten är svindlande. Mäktigt. Jag känner mig priviligerad, upprymd och tacksam.

Vi fortsatte sen till Simons Town. En lite hamnstad mest känd för Boulders Bay där det finns pingviner blande de vackra stenbumlingarna på sandstranden. Det lilla hotellet vi hyrt in oss på var en dröm i kolonialstil. Vi hyrde en ‘cottage’ med två sovrum, två badrum, lantligt kök och enorm terass mot havet. +27 C, inga irriterande flyfän som flugor eller mygg (bara söta höns som sprang fritt på vår gata). Överallt leende människor. I Simons Town händer inte mycket spännande mer än den där vackra stranden där även pingvinerna bor. Dit tog vi oss. Först stannade vi på en avskild plätt. Bara vi fyra. Wendel och Adam började bygga ett gigantiskt sandslott. Alma sprang behjälplig med två gula pyttehinkar fyllda med vatten vid start och med bara ett par droppar på hinkens botten vid ankomsten till Adam. Jag gick leende vid vattenbrynet och njöt av den löjligt perfekta idyllen. Känslan av ljummen sand under fötterna. Svalkande vatten. Solen i ryggen. Barnens skratt och prat… Så klättrade jag upp på en av de större klipporna. En klippa precis så där varm så att jag inte brände mig. Sträckte mina armar mot skyn och med hjärtat bubblandes i bröstkorgen vrålade jag till världen: ”Där fick du, cancer! Där fick du!”

bild-4

 

 

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karolin
  Apr 01, 2014 @ 17:57:25

  Underbart det låter med ER resa till Sydafrika 🙂 Och så ”skönt” att få VRÅLA ur sig ordentligt.
  För 4 år sedan hade vi ”problem” med vårt yngsta barn. Vi hade haft det jättejobbigt en längre tid men när allt var på bättringsvägen åkte vi på semester ihop med en annan familj. Vi var i Schweiz och hade det fantastiskt. Jag hade några dagar innan hört Tina Thörner på radio där hon berättade hur hon en gång också haft det jättejobbigt. För att komma vidare i livet hade hon låtsas att hon tog ut allt jobbigt ur bröstet, packade ihop det till en boll och kastade iväg det ut i luften och efter det kände hos sig fri. Precis så gjorde jag i Schweiz, jag kastade iväg det SVÅRA så långt jag kunde och jäklar vad skönt det kände efteråt, så jag förstår verkligen ditt VRÅL 😀
  Kramar!

  Svara

 2. akea64
  Apr 01, 2014 @ 20:30:25

  Å vad underbart det låter, så glad för din skull att du kommit till nåt form av avslut och nystart på en och samma gång. Hoppas ni får fortsatta underbara dagar tillsammans.
  Stor kram

  Svara

 3. Birgitta
  Apr 01, 2014 @ 21:14:07

  Tack för att jag fått läsa och följa dig på din resa genom sjukdom, livet över huvudtaget och inte minst för insikten om livet inte är så självklart. Du är en kämpe och glöm aldrig att du är värdefull. Bamsekram.

  Svara

 4. Agnes
  Apr 02, 2014 @ 08:36:23

  Kära Maj!
  Du är vise som en gammal gumma, men ung samtidigt. Det är en upplevelse att följa dig, läsa dina tankar, om ditt liv. Jag lär av dig och är stolt över att ha din mammas vänskap. Önskar allt gott för dig och lilla familjen Din! Agnes

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: