Var parkerar raketerna?!

Fick vi se pingvinerna där nere i Sydafrika då? Jo, det är så klart att vi fick! Adam fick till och med ett kärleksbett av den ena pingvinen. En mycket förvånad Adam som precis hade klättrat förbi pingvinen där på klippan vände sig om och sa ”Aj!” Inget gråt. Inget mer bara ett ”Aj!”

Adam är fortsatt en skön lirare och det kommer så många underfundiga tankar från hans trutande läppar: ”Mammaaa, har plygplan vindrutetorkare?” ”Mammaaa, finns säkerhetsbälten på båtar?” Ja du, inte alltid så lätta frågor att svara på. Alma har mer essentiella frågor som ”Du mamma, vad är kärlek?” Älskade unge, vad är kärlek? Hur beskriver man det mest underbara som dessutom kan upplevas på så många olika sätt. Kärleken till familjen. Till mina vänner. Till livet. Efter jag med stort engagemang och på största allvar försökt förklara fenomenet fortsätter hon… ”Ok, mamma, men nu vill jag ha glass.”

Vår roadtrip fortsatte efter ett par dagar i Simonstown, längs kusten och senare in över berg täckta med vinrankor. Allt badandes i sol. Efter några timmar i bilen kom vi fram till Kleinsbaai, en pytteort med hela sin verksamhet riktad mot fiske, båtturer för att se valar och, Wendels dröm sedan lång tid, möjligheten att få dyka med vithajar. Rättare sagt. Du kliver frivilligt in i en bur på 1 x 4 m och låter dig sänkas ner tillsammans med en handfull andra galningar i den nämnda buren. På båten står så personalen med fiskespön riggade med kött som de vispar runt i vattnet nära buren. Allt för att hajarnaska komma så nära som möjligt men aldrig nära nog för at nå bytet på kroken. Om jag var med? Nähäpp! Jag njöt sittandes i solen på en brygga med ett barn på varje sida.

Jag har blivit väldigt bra på att njuta. För varje dag som går så återvänder styrkan i min kropp lite, lite grand. Med hjälp av solen har jag nu gått ifrån en gul/grå nyans i ansiktet till en klädsam solbränna. Håret växer och min frisyr ser nästan självvald ut nu. Kvalitén på burret är utmärkt. Tjockt, välmående hår som växer så det knakar. Tyvärr gäller det håret från höfterna och nedåt också. Det var ju verkligen inte nödvändigt men jo. Så är det. Trots det. Självkänslan stärks. Självförtoendet byggs på. Orosmolnen avtar. Sakta men dock. Jag slappnar av och känner att min familj gör det också. Vilken resa den här vidriga sjukdomen tog med mig på. Och nu, här i Sydafrika i solen så går det faktiskt hela dagar utan att jag tänker på att jag varit sjuk. Det gick till och med så långt att när mamma frågade mig hur jag mår vid det obligatoriska samtalet strax efter att vi landat i Sverige igen, så svarade jag förbryllat; ”Lite trött efter resan, hurså?” innan jag inser att frågan är befogad. Precis innan vi begav oss iväg till andra sidan jorden sov jag ju faktiskt mest hela tiden. Och nu börjar jag känna mig mer och mer som gamla Maj. Men med en sjusärdeles energi och enormt sug på livet.

De sista dagarna förbringade vi i Kapstaden. Lugna dagar där vi ändå hann med en del shopping, tur upp på Tafelberget samt att umgås med våra vänner. Behagligt tempo i en behaglig miljö. Sista kvällen berättade jag för barnen att jag dagen därpå skulle få massage innan vi åkte ut till flyplatsen. Sen låg vi och pratade om flygresan och vad som skulle hända på den och hur det skulle vara att komma hem igen. Adam väckte mig dagen efter: ”Mamma, vakna! Du ska få mustasch idag!”

Den långa resan hem  till Göteborg gick, om möjligt, ännu bättre än resan ned till Kapstaden. När planet landar i Göteborg och vi får spänna loss säkerhetsbältena igen så vänder sig Alma om mot mig och säger uppfodrande: ”Du mamma, nu har vi flygit så mycket med flygplan – nästa gång vill jag flyga med raket istället. Var parkerar raketerna?”

no matter

 

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Ildiko kingston
    Apr 10, 2014 @ 10:35:26

    Dearest Maj, I love you so much! I read all your blog and not just enjoying your journey but you help me to refresh my swedish lol xxx

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: